De Fermo
Loreto Aprutino, ABRUZZO
Italien
Stefano Papetti Ceroni och Eloisa De Fermo träffades och blev ett par när de jobbade tillsammans i Bologna. Stefano hade haft ett stort intresse för vin redan från barnsben och när han besökte Eloisas familjeägor i Loreto Aprutino, mitt i mellan Adriatiska havet och Europas sydligaste glaciär, föddes tanken om att låta livet ta en ny riktning. De Fermo hade gjort vin i området sedan 1700-talet, men vinproduktionen hade länge legat i dvala. Stefano förstod dock vilken fantastisk terroir och historia som fanns i familjens marker och tack vare honom tog vinmakartraditionen fart igen. Ambitionsnivån sattes på högsta nivå redan från start och med den legendariska vinbonden Francesco Valentini som granne och mentor fick De Fermos viner snabbt erkännande över hela Italien.
Vinmarkerna av kalkrik lera har det högsta läget i hela Loreto Aprutino och omfattar 17 hektar. Vingårdarna består av de för området typiska druvsorterna Montepulciano och Pecorino, men här återfinns även en av Italiens äldsta planteringar av Chardonnay från 1930-talet.
De Fermo har en oerhörd respekt för naturen och allt arbete sköts efter biodynamiska principer. Egendomen är certifierad, men Stefano väljer att inte sätta någon stämpel på flaskorna då han anser att ett biodynamiskt certifikat kan vara missvisande. Han ser sig i första hand som en bonde där hans fokus ligger på arbetet i vinmarkerna, snarare än i vineriet. En producent kan köpa in biodynamiskt certifierade druvor och på så sätt göra ett biodynamiskt vin. Stefano vill inte förknippas med den typen av producenter och arbetar på att ta fram en egen certifiering som går under arbetsnamnet ”farmers wine” för viner där vinbonden odlar sina druvor själv. Ett certifikat för bönder helt enkelt. Dessutom slutar ju faktiskt druvor att vara biodynamiska när de jäser till alkohol. I alla fall om man ska följa Rudolf Steiner till punkt och pricka.
I vineriet tar man ett steg tillbaka och arbetar ytterst avskalat. Maceration kan variera från ett par dagar till flera veckor och vinerna får uppfostran på stora gamla ekfat eller cement. Jäsning sker med naturlig jäst utan någon som helst temperaturkontroll och alla viner buteljeras utan klarning eller filtrering. I en region som till stor del består av karaktärslösa kooperativ sticker utan tvekan De Fermos viner ut med sin personliga, finessrika och livfulla stil. Så här smakar äkta Abruzzo!
Viner
Concrete Bianco
Concrete Bianco är ett nytt vin från årgång 2019 som huvudsakligen görs på druvorna Pecorino och Chardonnay med en liten skvätt Trebbiano. Frukten till vinet kommer från olika ”field blends” vilket är vingårdar där druvor växer ”huller om buller” tillsammans.
Pecorino är en tidigt mognande lokal druvsort som trots sitt namn inte har något med ost att göra. Man tror däremot att namnet härstammar från det italienska ordet för får (pecora) då druvorna växer på kullar med klassiska betesmarker för får. Precis som Chardonnay påverkas druvan enormt av sin växtplats egenskaper, vilket här är hög höjd i kombination med kalk. Resultatet ger med andra ord ett vin med bra tryck i syran och kalkig spänst.
Vinifikation: Druvor skördas för hand och pressas varsamt med en vertikalpress. Musten jäser vidare på cement utan skalkontakt och lagras i samma kärl på fällningen ett par månader. Buteljering sker på våren utan klarning eller filtrering.
Cerasuolo d'Abruzzo "Le Cince"
Vinet Le Cince tar sitt namn från en typ av fågel vid namn Cinciallegra som är en symbol för lycka. När Stefanos dotter föddes fick hon smeknamnet ”Cincia” och det här vinet är tillägnat alla kvinnor i familjen De Fermo. Le Cince tillhör klassificeringen Cerasuolo d’Abruzzo vilken omfattar viner från Abruzzo där en kortare skalmaceration ger upphov till viner med ljus röd färg och betydligt mindre tannin. Cerasuolo betyder körsbär på italienska och syftar på den körsbärslika färgen vinerna får.
Vi har sagt det förr och vi säger det igen, rosa vin från Italien är bland det godaste som finns! Le Cince är det bästa vinet vi någonsin druckit i denna läskande klass och är faktiskt det vin som öppnade upp våra ögon för denna vinstil.
Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäsningen påbörjas med naturlig jäst i hela klassar. Efter några timmar får vinet jäsa vidare utan skal på gamla ekfat och lagras därefter på fällningen i 8 månader. Buteljering sker utan klarning eller filtrering.
Concrete Rosso
Concrete Rosso görs på den ursprungstypiska druvan Montepulciano och har fått sitt namn från att vinet jäser och lagras på cement. Montepulciano ger höga skördeuttag och är den näst mest planterade druvan i hela Italien. Generellt sätt ger den upphov till okomplicerade, billiga röda viner skapta för att drickas utan någon som helst eftertanke. Dock finns det undantag och en majoritet av dessa hittar man i Abruzzo. Concrete Rosso tillhör utan tvekan undantagen av viner på Montepulciano som både ger och kräver mer av sin vindrickare.
Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på cement med 6 dagars skalmaceration. Vinet lagras därefter 12 månader på samma typ av cement och buteljeras på våren utan klarning eller filtrering.
Producenter
Frankrike
BEAUJOLAIS
Domaine Paul Durdilly et Fils
Le Bois d’Oignt
Château Thivin
Brouilly
Domaine Chapel
Régnié-Durette
BORDEAUX
Château de la Vieille Chapelle
Lugon-et-l'Île-du-Carnay
Domaine Uchida
Cissac-Médoc
Domaine de Galouchey
Beychac-and-Caillau
Château Cantelaudette
Graves de Vayres
BOURGOGNE
Domaine La Vigne Mouton
Mâconnais
Famille Messager-Germain
Nuits-Saint-Georges
Château de Charodon
Montagne-les-Beaune
Domaine Simon Colin
Chassagne-Montrachet
Domaine Florence Cholet
Corcelles-les-Arts
Domaine Christophe et Fils
Chablis
Robert Goulley
Chablis
Domaine Jean Fournier
Marsannay
Domaine Marc Roy
Gevrey-Chambertin
Domaine Jean Tardy
Vosne-Romanée
Domaine Chandon de Briailles
Savigny-lès-Beaune
François de Nicolay
Savigny-les-Beaune
Domaine Génot-Boulanger
Meursault
Domaine Roulot
Meursault
Camille Thiriet
Chateau de Comblanchien
Domaine Joseph Colin
Saint-Aubin
Domaine Lamy-Caillat
Chassagne-Montrachet
Domaine Caroline Bellavoine
Saint-Sernin-du-Plain
Domaine de Cassiopée
Sampigny-les-Maranges
Domaine Stéphane Aladame
Montagny
Domaine Pierre Vessigaud
Pouilly-Fuissé
Louis Mathieu
Aluze
CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois
La Grande Montagne
Domaine la Rogerie
Avize
Cazé-Thibaut
Chantillon Sur Marne
Tarlant
Oeuilly
Michel Gonet
Le Mesnil-Sur-Oger
JURA
Domaine Amélie Guillot
Arbois
Philippe Chatillon
Arbois
Domaine L'Aigle à Deux Têtes
Vincelles
Jérôme Arnoux
Arbois
LOIRE
Domaine du Bel Air
Bourgeuil
Philippe Alliet
Chinon
Domaine Helicon
Martigné-Briand
Domaine de la Combe
Nantes
Domaine de Bretaudeau
Nantes
Thibaud Boudignon
Savennières
Domaine Andrée
Anjou
Domaine Arnaud Lambert
Saumur
Château du Hureau
Saumur-Champigny
Aurélien Revillot
Bourgeuil
Domaine Olga Raffault
Chinon
Le Rocher des Violettes
Montlouis
Domaine Champalou
Vouvray
Domaine Hippolyte Reverdy
Sancerre
Domaine Pellé
Menetou-Salon
NORMANDIE
Domaine Lesuffleur
La Folletière-Abenon
NORRA RHÔNE
Domaine Jean-Michel Gerin
Côte-Rôtie
Domaine Monier Perréol
Saint-Joseph
Domaine Rouchier
Saint-Joseph
Emmanuel Darnaud
Crozes-Hermitage
Guillaume Gilles
Cornas
Franck Balthazar
Cornas
Cyril Courvoisier
Cornas
PROVENCE
Myrko Tépus
Esparron de Pallière
SAVOIE
Domaine des 13 Lunes
Chapareillan
Domaine des Orchis
Poisy
Domaine de Chevillard
St Pierre d'Albigny
SÖDRA RHÔNE
Domaine Catherine Le Goeuil
Cairanne
Grekland
NAOUSSA
SANTORINI
Vassaltis
Vourvoulos
Italien
ABRUZZO
De Fermo
Loreto Aprutino
LAZIO
Monastero Suore Cistercenesi
Vitorchiano
LIGURIEN
Maixei
Dolceacqua
LOMBARDIET
Marco Ferrari
Valtellina
PIEMONTE
POMPETTE
Asti
Quazzolo
Barbaresco
Sagace
Castiglione Falletto
Gian Luca Colombo
Roddi
Guido Porro
Serralunga d’Alba
Cascina Fontana
Monforte d'Alba
Poderi Colla
Monforte d'Alba
Scarzello
La Morra
Cascina San Michele
Costigliole d'Asti
Valfaccenda
Roero
TOSKANA
Antonio Camillo
Maremma
Il Paradiso di Manfredi
Montalcino
Riecine
Gaiole
Castell'In Villa
Castelnuovo Berardenga
VENETO
Cantina Bortoluz
Saccol di Valdobbiadene
Portugal
MADEIRA
Vinhos Barbeito
Madeira
VINHO VERDE
Adega de Monção
Monçao e Melgaço
Spanien
GALICIEN
Bodegas Zarate
Rias Baixas
KATALONIEN
Valldolina
Penedès
MADRID
4 Monos
Sierra de Gredos
RIOJA
Viña Ilusión
Rioja Baja
Sverige
-
VIRKE
Lappland
Tyskland
Österrike
NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer
Kamptal