Le Rocher Des Violettes

Frankrike

2022 Les Haut de Colin
199 kr · Nr. 95252

Beställ här

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Xavier pluggade vin i Bourgogne och efter studierna arbetade han som vinmakare i bland annat Chablis och Gigondas. Efter några år i Rhônedalen tog hans kärlek för Chenin Blanc honom till Loire där han bosatte sig i byn St Martin Le Beau i Touraine. År 2005 införskaffade han 10 hektar vinmark i Montluis-sur-Loire och grundade egendomen Le Rocher des Violettes.

Vingårdarna han köpt bestod av väldigt gamla vinstockar, med större delen planterad redan på tidigt 1940-tal. Xavier förstod värdet av materialet och påbörjade direkt konvertering till biodynamisk skötsel. Egendomen är idag certifierad, omfattar 17 hektar och består förutom Chenin Blanc av Cabernet Franc, Côt (Malbec), Pinot Noir och Chardonnay.

Xavier vill göra rena, livfulla, mineraldrivna viner och använder sig därför av minimalt med svavel och enbart gamla fat för att inte maskera druvornas uttryck. Vinerna lyckas med bedriften att vara törstsläckare och komplexa vinbyggen på samma gång. De vita och mousserande vinerna är precisa, syradrivna och lagom krämiga, medan de röda vinerna är eleganta i sin stil med saftig struktur och läskande avslut.

2022 Les Haut de Coulain

Druvor: Chenin Blanc

Frukten till Les Haut de Coulain kommer från 5 till 80 år gamla stockar i vingårdslägena Bel Air, Le Bournais och Le Grand Poirier.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturliga jäststammar. Vinet jäser och lagras på en blandning av gamla fat och ståltankar.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 10°C
Drick nu eller inom 10 år.