Familjen Gonet kommer ursprungligen från Beaujolais och har en lång historia inom vinnäring. Redan på 1400-talet arbetade de som vinhandlare och år 1802 grundade Charles Gonet egendomen i Champagne som idag sköts av 7:e generationens vinmakare. Gammelfarfar Charles lade grunden, men det var först år 1973 när Michel Gonet valde att modernisera källaren i Avize som det tog fart på riktigt. Idag har familjen 40 hektar vingårdsmark där Chardonnay står för 80 % av arealen och resterande 20 % av Pinot Noir. Planteringar av gröna druvor hittar man i Oger, Le Mesnil-sur-Oger och på sluttningar vid Sézannais och Montgueux. Vingårdarna med Pinot Noir ligger på kullarna vid Bar-sur-Aube i södra Champagne.
Michel Gonet är en av regionens bästa förespråkare av buteljering helt utan tillsatt socker, dvs Dosage Zéro eller Brut Natur. Genom att hoppa adderingen av socker anser man att vinernas terroir lyser igenom tydligare. Resultatet ger transparenta och eleganta viner som lutar sig tillbaka på ett noggrant utvalt och moget druvmaterial.
Michel Gonets filosofi bygger på att med kvalitet och renhet leverera ett absolut uttryck av druvan Chardonnay. Med fin mousse och krispig fräschör lever de upp till sin filosofi och vinerna blir matvänliga samtidigt som de fyller en lika stor funktion som törstsläckare.
Blanc de Blancs ’Vindey-Montgueux’
Druvor: 100 % Chardonnay
Druvorna till Michel Gonets briljanta hus-Blanc de Blancs kommer från Vindey i Côte de Sézanne och Montgueux i Aube. Frukten från Vindey bidrar med aromatik, frukt och florala inslag medan druvorna från kalkrika Aube ger vinet en härligt mineraldriven ryggrad. Krispigt och friskt vin från förhållandevis unga vinstockar blandas med reservvin från samma ursprung och ger en knastertorr Blanc de Blancs i tillgänglig stil som dryper av krispig frukt och mineralsälta.
Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturliga jäststammar på ståktank. Efter en andra jäsning på flaska vilar vinet på sin fällning i 12 månader och buteljering sker i Extra Brut-stil med 2 gr socker per liter.
Servering: Direkt från flaska vid cirka 11 °C.
Drick nu eller inom 10 år.