Savoie ligger i den östra delen av Frankrike, söder om Genèvesjön vid gränsen mot Schweiz och är en av Frankrikes mest spännande vinregioner. Idag produceras högklassiga alpviner här som är ljusår ifrån industriell och billig after ski-dricka.
Vägen till internationell uppmärksamhet har inte varit någon enkel resa. Regionens geografi är minst sagt unik, med en stor mängd dalar som fragmenterar landskapet och gör det svårt att få ett helhetsgrepp över området. Istället för att ha en vinnande vinformel hittar man istället nyckeln till Savoies framgång i kombinationen av svalt klimatet och unika druvsorter.
De flesta viner i Savoie görs på gröna druvor, där Jacquère, Altesse och Roussanne är de viktigaste. På den röda sidan är det Mondeuse, Gamay och Pinot Noir som ligger bakom de mest intressanta vinerna. Här finns en stor del druvsorter som i princip bara odlas i regionen och som i den rätta vinbondens händer kan förvandlas till helt fenomenala vinupplevelser.
I Savoie hittar man mineraldrivna, transparenta och fjäderlätta vita viner som med ålder utvecklas till intensiva och honungskrämiga mästerverk. De röda vinerna är heller inte att förglömma och pendlar mellan att vara josiga energiknippen till betydligt mer rustika och kryddiga byggen.