Domaine Paul Durdilly et Fils

Le Bois d’Oignt, BEAUJOLAIS

Frankrike

BEAUJOLAIS

Slarvigt beskrivs ofta vinerna från Beaujolais som lätta, bäriga och skapade för att drickas unga. Det kanske stämmer när det kommer till fenomenet Beaujolais Nouveau men de vinerna som vi kommit att älska sitter på betydligt mer djup, komplexitet och lagringsduglighet.

Beaujolais tillhör södra Bourgogne rent geografiskt men det är mycket som särskiljer distriktet från regionen i övrigt. Vi ser området lite som en fusion mellan Bourgogne och norra Rhône där druvan Gamay i kombination med något varmare klimat och jordar rika på granit ger några av vinvärldens mest omtyckta viner.

Huvuddelen av vinbönderna i Beaujolais använder sig även av en speciell typ av jäsning vid namn máceration carbonique eller kolsyrejäsning. Med denna metod får hela klasar jäsa i tankar fyllda med koldioxid. Jäsning påbörjas då inne i själva druvan vilket accentuerar frukt och minimerar tannin.

Gamay är en tunnskalig druvsort som likt Pinot Noir ger slanka och eleganta viner men i mer lekfull, flörtig och kryddig stil. De näringsfattiga granitjordarna tvingar vinstockarnas rötter långt ner i marken vilket ger vinerna en extra skjuts mineralitet och en lagom dos koncentration.

Dölj

Läs mer

Domaine Paul Durdilly är en familjeegendom som drivs av far och son Durdilly. De håller till i Le Bois d’Oingt i södra Beaujolais vilket är ett ursprung vars jordar skiljer sig markant från övriga området. Vanligtvis förknippar man Beaujolais med skiffer, men familjen Durdillys vingårdar är istället packade med kalksten likt de berömda Pinot Noir-markerna längre norrut i Bourgogne. Kalken i kombination med 40-80 år gamla vinstockar och odlingar på hög höjd ger Gamay i en slank och väldigt raffinerad stil.

Domänen har 20 olika parceller med Gamay i och runt om Le Bois d’Oignt och allt vingårdarbete sköts med respekt för naturen. Druvorna skördas självfallet för hand och i vineriet är receptet naturliga jäststammar med lagring på gamla stora ekfat.

Resultatet ger Beaujolais i floral och frisk stil där den silkiga och slanka frukten smakar en sjuhelvetes massa mer än prislappen.

Viner

Beaujolais "Les Grandes Coasses"

100 % Gamay Noir

Våra vinhjärtan har sedan länge klappat varmt för Beaujolais och Les Grandes Coasses är en tidlös tolkning som uppfyller alla kriterier vi söker i ett okonstlat vin. Det är spralligt rödfruktigt i frisk och svalkande stil där syrliga vildhallon blandas med nyskördade örter och mineralsälta.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturliga jäststammar och lagras därefter på stora gamla fat.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Château de la Vieille Chapelle

Lugon-et-l'Île-du-Carnay

Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

BADEN
MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal