Under våra år på restauranggolvet har vi ständigt fått höra mantrat ”snart kommer de torra vinerna från Portugal”. Så där 15 år senare sprang vi på Luis Seabra och kunde äntligen konstatera att tiden var kommen för vinerna vi så länge väntat på.
Luis Seabra går i täten för den nya portugisiska vågen och innan han startade sin egen etikett arbetade han för Dirk Niepoort som ansvarig vinmakare mellan år 2004 till 2012. Efter att under så många år gjort det han älskade mest av allt för andra, tyckte han det var dags att börja arbeta för sig själv.
Luis recept bygger på samarbeten med odlare runt om i norra Portugal (främst Douro) som har väldigt gamla vinmarker planterade med lokala druvsorter på hög höjd. Många rankor är över 80 år gamla och i de olika vinmarkerna samsas gröna druvorna som Rabigato, Códega och Gouveio med de blå Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Amarela och Rufete. För att nämna några. Den gemensamma nämnaren i vingårdarna är jordmånen skiffer som ständigt gör sig påmind i glaset när man dricker vinerna. Luis arbetar tight med vinodlarna och marker som arrenderas ställs alltid om till ekologiskt jordbruk.
När vi träffar vinbönder brukar vi fråga vilken typ av vin de föredrar att dricka privat. Alltså vilket vin (som inte är deras) korkar de upp när det är fest. Oftast går deras personliga smak att läsa av i deras buteljeringar och vi har kommit fram till att det finns två olika typer som alltid gör gott vin. De som enbart dricker vin från byn de bor i och de som är extremt intresserade av vin från hela världen. Luis tillhör den andra kategorin och det är enkelt att förstå hans kärlek till Frankrike som vinland när man dricker hans viner. Det rör sig om mineralpackat och elegant vin som inte slarvar bort sitt ursprung. Inverkan i processen är minimal vilket ger en väldigt terroirdriven och unik vinstil som inte går att hitta någon annanstans i världen. Enligt oss är Luis det absolut bästa Portugal har att erbjuda.