Madeira är ett starkvin som produceras cirka hundra mil sydväst om Lissabon i Nordatlanten på en vulkanisk ö som bär samma namn. Klimatet här är varmt och fuktigt och druvor odlas på bergssluttningar längs den norra och södra kusten.
Portugals mest kända starkvin är utan tvekan Port och produktionen av Madeira påminner till viss del om den som används vid Portvin. Men vad som främst skiljer de åt är att Madeira är ett medvetet oxiderat och volatilt vin, vilket gör att en flaska kan stå öppen i nästintill en evighet.
Förenklat så framställs Madeira genom att man avbryter jäsningen av ett vin genom att tillsätta druvsprit. Detta dödar jästen, stoppar jäsningen och kvar är ett vin som är sött och med en alkoholhalt runt 20 procent. Därefter låter man vinet lagras på fat (minst 3 år) i lagringsskjul där de exponeras för sol och värme. Denna process kallas för Canteiro och efterliknar tiden då vinfat fraktades långt till sjöss och resultatet ger Madeira dess brända, knäckiga och karamelliserade karaktär.
Det finns fler olika typer av Madeira men man talar ofta om fyra grundtyper som är döpta efter druvsorterna som bär samma namn. Sercial är den torraste stilen och därefter Verdelho, Boal och till slut Malvoise som är den sötaste.
Madeira är historiska viner som det tyvärr dricks på tok för lite av.