Cascina Fontana

Italien

2022 Langhe Nebbiolo
359 kr · Nr. 77677

SLUTSÅLD

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Cascina Fontana håller till i den lilla byn Perno i Monforte d’Alba, mitt i hjärtat av Barolo, och var den första Piemontesiska producenten vi fick äran att representera. Familjen har arbetat som vinbönder i över sex generationer och Mario Fontana grundade egendomen tillsammans med sin fru Luisa år 1995. Hjärnan och framförallt hjärtat bakom operationen är den mycket varma och bekymmerslösa vinbonden Mario som bokstavligen vuxit upp i de vinmarker som ger frukt åt hans livsverk. Han har sedan länge nått legendstatus både hos vinbönder i Piemonte och vinkännare runt om i världen så det känns minst sagt rättvist att han år 2024 blev tilldelad det prestigefyllda priset ”Årets vinmakare” på Gambero Rosso i Rom.

Familjen Fontanas 4 hektar vinmark är spridd över några av regionens bästa vingårdslägen i Castiglione Falletto, La Morra och Sinio. De varierande växtplatserna ger sin speciella karaktär till druvorna och på klassiskt manér producerar Mario enbart en Barolo genom att blanda de olika lägena. År 2013 blev dock undantaget som bekräftar regeln då förutsättningarna var helt perfekta för Mario att uppfylla sin dröm och göra en Barolo enbart på frukt från Castiglione Falletto. vilket han sedan fortsatt med vid exceptionella årgångar.

Fontana arbetar efter devisen att stora viner föds i vinmarkerna och att vinbondens roll därför är att ingripa så lite som möjligt för att inte maskera vinernas rena och urpsrungstrogna uttryck. Mario övervakar noga de olika druvornas mognadsnivåer och all frukt skördas självfallet för hand.

Vinmakningen utgår från hans farfar Saverios metoder, även om utrustning som används idag är av något modernare tappning. Druvorna avstjälkas, krossas lätt och jäser med naturliga jäststammar på ståtankar. Hur länge jäsningen pågår beror på druvsorten och lagring sker därefter på stora bottis och i flaska.

Cascina Fontanas vinfilosofi bygger på gamla traditioner men i modern tappning vilket ger viner som smakar väldigt klassisk Piemonte fast i en mer drickvänlig stil. Vinerna är ursprungstypiska energiknippen som lyckas kombinera tillgänglighet med lagringsduglighet.

 

2022 Langhe Nebbiolo

Druvor: 100 % Nebbiolo

Druvorna till Cascina Fontanas Langhe Nebbiolo kommer från gamla vinstockar med Barolo-klassificerad frukt i de två vingårdarna Vigna del Pozzo i Castiglione Falletto och Vigna del Castello i Sinio.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter 12 månader på gamla stora fat och buteljeras ofiltrerat.

Servering: På karaff vid 16 °C.
Korka upp nu eller inom 10 år.