Domaine Arnaud Lambert

Frankrike

2021 Saumur Brézé ’David’
329 kr · Nr. 95290

Beställ här

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Historien om Domaine Arnaud Lambert tar sin början år 1996 när pappa Yves grundade Domaine Saint-Just i Saint Cyr en Bourg, Saumur. Far och son började arbeta tillsammans på familjeegendomen år 2005 och år 2009 kom ett erbjudande som de inte kunde motstå; att ta över vinmarken som tillhör Château de Brézé.

Renässansslottet Château de Brézé har anor tillbaka till 1000-talet och är listat som ett historiskt monument. Slottets legendariska söta viner gjorde sig kända över hela Europa på 1400-talet och var på sin tid lika högt aktade som Château d’Yquem. Den kalkhaltiga Brézékullen ger Chenin Blanc ett unikt uttryck och redan på 1650-talet särskiljde man druvor som odlats här genom att tillge dem namnet ”Chenin de Brézé”

Trots fantastiska förutsättningar har de torra vinerna inte riktigt levt upp till sitt rykte och vinmarkerna besprutades och missköttes under 1900-talet. Arnaud förstod vilken stor betydelse vinmarkerna i Brézé har för hela Loire vilket medförde en stor respekt för uppdraget. Tillsammans med sin far Yves Lambert bestämde de sig därför att direkt konvertera de 25 hektar vingårdarna till organisk skötsel och tillhörde därefter den pyttelilla skara vinbönder i Brézé som arbetar hållbart i sina marker.

Brézékullen är fantastisk vinmark för både Chenin Blanc & Cabernet Franc och Arnaud Lambert har vingårdar i hela åtta olika lägen. Varje clos har ett unikt mikroklimat och Arnaud har redan från start haft som mål att lyfta fram dess olika terroir i sina buteljeringar. De olika vinerna är en direkt spegling av sin växtplats och sitter inne på fantastisk lagringskapacitet samtidigt som de bjuder in till direkt njutning.

2021 Saumur Blanc Brézé ’Clos David’

Druvor: 100 % Chenin Blanc

Clos David är ett 1,3 hektar stort vingårdsläge med vinrankor planterade år 1965. Den här delen av Brézé-kullen har nordöstlig sluttning och jordar med mycket sand och kalksten. Clos David är ett av Arnaud Lamberts finaste viner som med sin höga syra, burgundiska finess och ursprungstypiska mineralrökighet behöver ett par år i källaren för att blomstra ut ordentligt.

Vinifikation: Ekologiskt odlad frukt skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Ena hälften vinifieras i gamla foudres och andra hälften i 228-liters fat vara 15 % nya. Vinet lagras ett år på sin fällning i gamla fat och därefter 6 månader på ståltank innan buteljering.

Servering: På karaff vid cirka 12 °C
Korka upp nu eller inom 10 år