Domaine Monier-Perréol

Frankrike

2022 Saint-Joseph
379 kr · Nr. 75779

Beställ här

NORRA RHÔNE

Rhône är en av Frankrikes mest kända vinregioner och sträcker sig från söder om Lyon ner till floden Rhônes mynning. Det är ett stort område med en stor mångfald av klimat, jordmån och druvor. Så för att få en bättre förståelse delar man upp regionen i norra och södra Rhône.

Norra Rhône sträcker sig mellan städerna Lyon i norr och Montélimar i söder. Här används nästan enbart druvan Syrah och här ligger berömda appellationer som Cornas, Hermitage, Côte Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. På den gröna sidan hittar man druvorna Roussanne, Marsanne och Viognier. De röda vinerna från Norra Rhône är i många fall intensiva och lagringsdugliga pjäser som kombinerar kraft med precision. Vid provningar kommer ofta klassiska beskrivningar som charkuterier, svartpeppar och kött på tal. De vita vinerna är åt det mer generösa hållet där fet och oljig struktur blandas med mogen frukt och blomster.

Södra Rhône ligger närmre medelhavet och här är klimatet varmare och landskapet mer flackt. Här är de viktigaste blå druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault medan de gröna är Roussanne, Bourboulenc, Clairette och Grenache Blanc.
Till skillnad från Norra Rhône producerar man alltså vin på flera druvsorter och klassikern GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre) är en cuvée som kopieras hela världen över. Här är också hemvist för den världsberömda appellationen Châteauneuf-du-Pape som i 9 fall av 10 (enligt oss) ger rejält överreklamerade viner.

Det är nästan omöjligt att beskriva exakt hur ett vin från södra Rhône smakar då faktorer som läge, val av druvor och vinmakning spelar in. Generellt sätt skulle nog vinerna beskrivas som fruktiga, kryddiga och lite alkoholvarma. Folkliga helt enkelt!

Dölj

Läs mer

Jean-Pierre Monier är en sann bonde av Saint-Joseph. Han tillhör tredje familjegenerationen att bruka markerna i Brunieux, som är en lieu-dit strax norr om byn Saint-Désirat i de nordliga delarna av Saint-Joseph. Jean-Pierre lever i harmoni med naturen och han lägger lika stor kärlek på sina odlingar av körsbär, aprikoser och persikor som på sina druvor. Fram till år 2001 sålde han allt sitt druvmaterial till det lokala kooperativet, men efter att vänner övertygade honom om sina druvors exceptionella kvalitet fick han mod till sig att själv börja producera vin.

Jean-Pierre arbetar mycket hållbart i sina vinmarker med inspiration från Maria Thun och egendomen är sedan år 2006 biodynamiskt certifierad.

För att möta den ökande efterfrågan på vinerna anslöt sig år 2008 vännen Philippe Perréol till vineriet. Precis som familjen Monier arbetade han efter biodynamiska principer och även Philippe hade tidigare sålt sina druvor till kooperativet. Etiketterna på flaskorna talar om från vilken bondes mark druvorna kommer ifrån, där ”Monier-Perréol” innebär att det är en blandning från bådas vingårdar.

Arbetet i vineriet sköts precis som i markerna på klassiskt manér. Druvorna avstjälkas, jäser på cement och får därefter ligga på stora fat (tonneaux) i ett år innan det buteljeras utan filtrering. Resultatet ger personliga och finessrika viner i tidlös stil där bläck, viol och kött står i perfekt harmoni.

2022 Saint-Joseph

Druvor: 100 % Syrah

Frukt från 5,47 hektar vinmark med 25 år gamla vinstockar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på betong. Därefter lagras viner på stora gamla fat av typen tonneaux i 12 månader.

Servering: På karaff vid cirka vid cirka 16 °C.
Drick nu eller inom 15 år.