Gian Luca Colombo

Italien

2023 Langhe Pinot Nero
359 kr · Nr. 73390

Beställ här

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Gian Luca Colombo tillhör den nya generationens vinbönder i Piemonte och han är en viktig del av rörelsen som lyckas ta regionen framåt och samtidigt värna om traditionen. Han startade sin egen verksamhet i Roddi år 2011 och efter att 2014 tilldelats priset ”Årets unga vinmakare i Italien” räknas han i dag med all rätt som en av de främsta vinkonstnärerna hela Langhe har att erbjuda.

2017 var första årgången Gian Luca valde att sätta sitt eget namn på etiketten och enligt honom själv handlar hela hans verksamhet om att få högsta möjliga kvalitét på sina druvor genom att optimera vinmarkernas förutsättningar att leva i samklang med naturen. Allt arbete lyder under biodynamiska principer och i hans ekologiskt certifierade vingårdar återfinns druvorna Dolcetto, Barbera, Nebbiolo, Pelaverga och Pinot Nero.

Gian Luca jobbar efter devisen att varje årgång har olika förutsättningar, vilket innebär att det inte finns någon inslagen väg eller ”recept” på hur uppfostran ska ske. I det lilla vineriet samsas kärl av stål, terrakotta och cement tillsammans med stora Österrikiska Stockinger-fat och oavsett druva eller årgång bjuds man alltid på extremt välgjord och levande Piemonte med en stor dos personlighet.

Gian Luca Colombo representerar den ny generationen i Piemonte med råge och han åtnjuter lika stor respekt hos den klassiska vinscenen som den mer naturliga.

2023 Langhe Pinot Nero

Druvor: 100 % Pinot Noir

Frukten till Gian Lucas omtalade Pinot Nero kommer från nordliga och nordöstliga vinmarker i Dogliani och Novello

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturliga jäststammar. Maceration pågår mellan 22-40 dagar under temperaturkontroll och vinet lagras därefter 12-14 månader på stora Österrikiska Stokinger-fat.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 14 °C.
Korka upp nu eller inom 10 år.