Gian Luca Colombo tillhör den nya generationens vinbönder i Piemonte och han är en viktig del av rörelsen som lyckas ta regionen framåt och samtidigt värna om traditionen. Han startade sin egen verksamhet i Roddi år 2011 och efter att 2014 tilldelats priset ”Årets unga vinmakare i Italien” räknas han i dag med all rätt som en av de främsta vinkonstnärerna hela Langhe har att erbjuda.
2017 var första årgången Gian Luca valde att sätta sitt eget namn på etiketten och enligt honom själv handlar hela hans verksamhet om att få högsta möjliga kvalitét på sina druvor genom att optimera vinmarkernas förutsättningar att leva i samklang med naturen. Allt arbete lyder under biodynamiska principer och i hans ekologiskt certifierade vingårdar återfinns druvorna Dolcetto, Barbera, Nebbiolo, Pelaverga och Pinot Nero.
Gian Luca jobbar efter devisen att varje årgång har olika förutsättningar, vilket innebär att det inte finns någon inslagen väg eller ”recept” på hur uppfostran ska ske. I det lilla vineriet samsas kärl av stål, terrakotta och cement tillsammans med stora Österrikiska Stockinger-fat och oavsett druva eller årgång bjuds man alltid på extremt välgjord och levande Piemonte med en stor dos personlighet.
Gian Luca Colombo representerar den ny generationen i Piemonte med råge och han åtnjuter lika stor respekt hos den klassiska vinscenen som den mer naturliga.
2021 Barolo

Druvor: 100 % Nebbiolo
Frukten till Gian Lucas Barolo kommer i huvudsak från “Bricco Ambrogio” i Roddi och ”Roere di Santa Maria” i La Morra.
Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturliga jäststammar. Maceration pågår mellan 22-60 dagar under temperaturkontroll och vinet lagras minst 18 månader på stora Österrikiska Stokinger-fat följt av lagring på terrakotta, cement och flaska.
Servering: På karaff vid cirka 16 °C.
Korka upp nu eller inom 20 år.