Jérome Bretaudeau

Frankrike

2022 Gabbro Clos Bouquinardières
359 kr · Nr. 79282

SLUTSÅLD

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Jérôme Bretaudeau är besatt av Muscadet, Loiredalens västligaste appellation. Beläget längs kusten där floden Loire mynnar ut i Atlanten, kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

Men så har det inte alltid varit. Muscadet var länge förknippat med låg kvalitet, en region perfekt för stora kooperativ att industriellt tillverka miljontals liter billigt och syrligt bordsvin. Idag är det ett av de mest intressanta områdena i hela Frankrike. Med ledord som “autenticitet och respekt för terroir” står Jérôme i framkanten av en ny våg där yngre vinmakare tycker att experimentering och innovation är de rätta verktygen för att blicka framåt i den goda traditionens spår.

Domaine Bretaudeau ligger i Gétigné och grundades av Jérôme år 2010. Egendomen består av 12 hektar biodynamiskt och ekologiskt certifierade vingårdar där inte bara den mest traditionella Melon de Bourgogne växer utan också de mer för området ovanligare Chardonnay, Merlot, Cabernet Franc och Savagnin. Jérôme sticker även ut på fler sätt än val av druvor. Han buteljerer sina viner baserat på jordmån och ålder på vinstockarna, snarare än efter vingård och i hans experimentella vineri samsas gamla ekfat med amforor och cementägg.

Jérômes viner är inte klara och färdiga produkter som följer en förutbestämd formel, utan levande uttryck av en vinmakare som för varje årgång tolkar det som jorden skänker och skapar föränderliga viner. Det här är några av de mest lustfyllda vinupplevelserna hela Loire har att erbjuda.

Varje år hedrar det franska vinmagasinet La Revue du Vin de France vinpersonligheter som lämnat ett extra avtryck under året som varit och utmärkelsen för årets vinmakare 2024 gick till ingen mindre än Jérôme Bretaudeau. Det var första gången en vinmakare från Muscadet tilldelats priset och Académie du Vin de France skriver att att liksom Selosse i Champagne, Reynaud i Châteauneuf-du-Pape och Overnoy i Jura överträffar Bretaudeau vinerna från sin egen region.

Tidningen uttrycker den enorma potentialen Muscadets terroir besitter, men att ursprunget historiskt behandlats illa av producenter som valt att göra vita viner i tunn och sur stil. Jérôme Bretaudeau skiljer sig minst sagt från mängden och de (precis som vi) anser att hans framväxt har tagit druvan Melon till en helt ny dimension där vinerna vibrerar av aromatisk renhet och besluter en helt unik energi.

2022 Gabbro ’Clos des Bouquinardières’

Druvor: 100 % Melon de Bourgogne

Frukten till vinet kommer från gamla vinstockar i vingården ’Clos de Bouquinardières’ vars jordmån utgörs av den vulkanrika stenjorden Gabbro.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturliga jäststammar. Vinet lagras på sin jästfällning i en kombination av amforor och rostfria ståltankar.

Servering: På karaff vid cirka 11 °C.
Korka upp nu eller inom 10 år