Slarvigt beskrivs ofta vinerna från Beaujolais som lätta, bäriga och skapade för att drickas unga. Det kanske stämmer när det kommer till fenomenet Beaujolais Nouveau men de vinerna som vi kommit att älska sitter på betydligt mer djup, komplexitet och lagringsduglighet.
Beaujolais tillhör södra Bourgogne rent geografiskt men det är mycket som särskiljer distriktet från regionen i övrigt. Vi ser området lite som en fusion mellan Bourgogne och norra Rhône där druvan Gamay i kombination med något varmare klimat och jordar rika på granit ger några av vinvärldens mest omtyckta viner.
Huvuddelen av vinbönderna i Beaujolais använder sig även av en speciell typ av jäsning vid namn máceration carbonique eller kolsyrejäsning. Med denna metod får hela klasar jäsa i tankar fyllda med koldioxid. Jäsning påbörjas då inne i själva druvan vilket accentuerar frukt och minimerar tannin.
Gamay är en tunnskalig druvsort som likt Pinot Noir ger slanka och eleganta viner men i mer lekfull, flörtig och kryddig stil. De näringsfattiga granitjordarna tvingar vinstockarnas rötter långt ner i marken vilket ger vinerna en extra skjuts mineralitet och en lagom dos koncentration.