Scarzello

Italien

2022 Barbera d’Alba Superiore
289 kr · Nr. 73622

Beställ här

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Federico Scarzello är tredje generationen vinmakare i familjen Scarzello som utan tvekan räknas som en av Barolos mest traditionella och anrika producenter. Egendomen brukar knappt 6 hektar av biodynamiskt skötta vinrankor bland några av regionens bästa vingårdslägen varav nästan hälften ligger i Sarmassa, Paiagallo, Boschetti och Terlo.

Har man en gång träffat Federico i sin källare i mitten av byn Barolo förstår man direkt vilken enorm kärlek och respekt familjen känner för sina vingårdar. Trots den välförtjänta berömmelsen som Scarzellos viner har fått under decennier är Federico fortfarande en vinbonde med fokus helt och hållet på sina vinmarker. Det är lätt att känna resultatet av detta hårda arbete i hans eleganta och lagringsdugliga Nebbioloviner som årgång efter årgång sätter Scarzello bland Piemontes främsta vinkonstnärer.

Kombinationen mellan det kompromisslösa arbetet i vingårdarna, där Federico enbart använder sig av biodynamiska metoder, och den traditionella vinmakningen med gamla stora fat och långa macerationstider ger viner med karaktär, energi och finess av majestätiska mått. Trots det stora fokuset på Nebbiolo är Federico en av få bönder som fortfarande ser en styrka i att behålla Langhes mångfald av druvor och för traditionen vidare att vinifiera Barbera från gamla rankor han har ärvt från sin familj. Resultatet ger ett vin som vi håller lika nära om hjärtat som Federicos strålande Nebbiolo.

2022 Barbera d’Alba Superiore

Druvor: Barbera

Frukten kommer från 25 åriga vinstockar i Sarmassa och Pajagallo där rankornas rötter omsluts av kalkrik lera.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och i vineriet sker jäsning med naturliga jäststammar och runt 30 dagars skalkontakt. Vinet lagras därefter cirka 18 månader på stora fat för att sedan vila 12 månader på flaska.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 16 °C.
Korka upp nu eller inom 10 år.