Thibaud Boudignon

Frankrike

2023 Savennières ’Clos de Frémine’
695 kr · Nr. 78114

Beställ här

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Thibaud Boudignon tillhör en av Loiredalens starkast lysande stjärnor och hans viner finns listade på toppkrogar över hela världen. Han föddes i Bordeaux och fick ett vinintresse redan som ung genom besök hos sin farfar som arbetade som vinbonde i Sud-Ouest. Efter vinstudier på hemmaplan arbetade Thibaud hos Château Oliver i Pessac-Léognan och därefter hos Charlopin-Parizot i Gevrey-Chambertin. År 2008 började han som ansvarig vinmakare hos Château Soucherie i Anjou där han jobbade kvar ett par år parallellt med sin egen domän.

Tyvärr förlorade Thibaud sin mor, Françoise, alldeles för tidigt. Hennes önskan var dock att sonen skulle göra något vettigt med arvet. För pengarna köpte Thibaud år 2009 sin första bit vinmark som idag har växt till 2 hektar i Anjou och 5 hektar i Savennières. Efter att hyrt in sig i olika vinerier valde han år 2016, att bygga ett helt nytt från scratch. Det nya vineriet är avskalat men toppmodernt. Thibaud är en utpräglad perfektionist och anser att ju mer naturligt han arbetar, desto mer kontroll behövs för att nå bästa resultat. Han lämnar ingenting åt slumpen och i sitt högteknologiska men samtidigt spartanska vineri har han minst sagt stenkoll. Allt bygger på gravitation och han kan kontrollera luftfuktighet, ventilation och temperatur för att ge vinerna de absolut bästa förutsättningarna.

Även om vinkällaren är toppmodern så sker det verkligt hårda arbetet i vinmarkerna. Skördeuttagen är strikta och hela operationen sköts rigoröst och efter ekologiska principer.

Vi älskar Thibaud Boudignons viner för den stenhårda mineraliteten, djupet och balansen. Hans viner andas lika mycket Bourgogne som Loire och smakar som en fusion av Savennières och Puligny-Montrachet. Det rör sig om storartad Chenin Blanc som utvecklas till legendariska viner efter ett par år i källaren. Vår årliga allokering från Thibaud Boudignon säljs vanligtvis enbart till utvalda restauranger, så det känns extremt kul att i år, om än i extremt limiterad upplaga, kunna erbjuda tre olika etiketter på vårt tillfälliga beställningssortiment.

2023 Savennières ’Clos de Frémine’

Druvor: Chenin Blanc

Clos de Frémine är en lieu-dit som ligger bakom muren till Clos de la Hutte. Planteringarna gjordes enligt sélection massale år 2015 och Thibauds parcel upptar 1,5 hektar. De yngre vinstockarna i kombination med jordar rika på sandsten och skiffer gör att Clos de Frémine alltid blir väldigt elegant i sin textur med salivframkallande syranivåer.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter 12 månader 500- och 600 liters fat varav 10 % nya.

Servering: På karaff  vid cirka 12 °C.
Korka upp nu eller inom 15 år.