Vinhos Barbeito

Portugal

MADEIRA

Madeira är ett starkvin som produceras cirka hundra mil sydväst om Lissabon i Nordatlanten på en vulkanisk ö som bär samma namn. Klimatet här är varmt och fuktigt och druvor odlas på bergssluttningar längs den norra och södra kusten.

Portugals mest kända starkvin är utan tvekan Port och produktionen av Madeira påminner till viss del om den som används vid Portvin. Men vad som främst skiljer de åt är att Madeira är ett medvetet oxiderat och volatilt vin, vilket gör att en flaska kan stå öppen i nästintill en evighet.

Förenklat så framställs Madeira genom att man avbryter jäsningen av ett vin genom att tillsätta druvsprit. Detta dödar jästen, stoppar jäsningen och kvar är ett vin som är sött och med en alkoholhalt runt 20 procent. Därefter låter man vinet lagras på fat (minst 3 år) i lagringsskjul där de exponeras för sol och värme. Denna process kallas för Canteiro och efterliknar tiden då vinfat fraktades långt till sjöss och resultatet ger Madeira dess brända, knäckiga och karamelliserade karaktär.

Det finns fler olika typer av Madeira men man talar ofta om fyra grundtyper som är döpta efter druvsorterna som bär samma namn. Sercial är den torraste stilen och därefter Verdelho, Boal och till slut Malvoise som är den sötaste.

Madeira är historiska viner som det tyvärr dricks på tok för lite av.

Dölj

Läs mer

Vinhos Barbeito är en av de yngsta producenterna på ön Madeira och är utan konkurrens den som ligger mest i framkant med sin innovativa filosofi. Firman grundades på 1940-talet av Mário Barbeito och har drivits av familjen sedan dess. Den mest avgörande händelsen inträffade dock först i början av 90-talet när Mário’s barnbarn Ricardo Diogo anslöt och blev den första från familjen att ansvara för själva vinmakningen.

Ricardo Diogo lyfte inte bara Vinhos Barbeito till en helt ny nivå, utan hela Madeira. Med ny energi och nya tankesätt modellerade han om vinfilosofin till en mer uppdaterad version utan att göra avkall på tradition. Barbeito blev den första producenten på ön att helt slopa produktion av bulkvin och enbart buteljera sina viner på flaska. De färgar heller aldrig sina viner med sockerkulör utan låter naturen gå sin gång.

Ricardo var även fast beslutsam att återställa den viktiga roll som Madeira historiskt haft i kombination med mat. Barbeito’s viner skiljer sig därför från den allmänna uppfattningen om Madeira då de är mer matorienterade i sin stil. Vinerna är komplexa, finessrika, något torrare och med högre syra och mer fräschör än vad som är vedertaget.

Jancis Robinson kallar Barbeito för ”Lafite of Madeira” och vi skriver under på det namnet. Det här är helt unika viner som förtjänar en plats hemma hos varje vinälskare.

Verdelho Velha Reserva 10 year old

Druvor: Verdelho

Av de fyra ädla gröna druvorna som används vid framställning av Madeira ger Verdelho viner i halvtorr stil. Druvorna skördas från vingårdar i  São Vicente och Prazeres.

Vinifiering: Vinet lagras på gamla franska fat enligt den klassiska Canteiro-metoden och för denna cuvéen väljs omsorgsfullt viner som legat på fat i minst 10 år.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 12 °C.
Vinet håller i en evighet, förslutet eller öppet.

Vinhos Barbeito

Verdelho 10 year old
399 kr · Nr. 92125

Beställ här